20 receptov zo zemiakov – pečené, tradičné jedlá aj zemiakové polievky
Viera Ližičárová, Kamila | Koláž: Naničmama.sk | Recepty zo zemiakov
reklama
Zo zemiakov pripravíte chutný, sýty a cenovo dostupný obed či večeru. Táto obľúbená surovina je základom mnohých tradičných slovenských jedál od zemiakových placiek a lokší po pirohy.
Zemiaky dnes patria k neodmysliteľnej kuchynskej klasike a dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov – ako jednoduché prílohy, chrumkavé placky, zapekané jedlá či krémové polievky. V tomto výbere nájdete osvedčené zemiakové recepty vhodné na rýchle dni aj víkendové varenie.
Pečené, varené, plnené či zapekané zemiaky – vyberte si z najlepších receptov našich čitateliek a vychutnajte si chutné jedlá zo zemiakov, ktoré nikdy nesklamú.
Ako správne skladovať zemiaky
Tmavé, chladné a suché miesto: Hlavne ak ide o dlhšie skladovanie, vtedy je ideálnym miestom pivnica alebo komora s teplotou okolo 4–10 °C. Pri krátkodobom skladovaní zabezpečte aspoň tmavé a suché miesto. Za dostupnú cenu si dnes môžete kúpiť aj špeciálne vrecko na skladovanie zemiakov, ktoré zabraňuje kazeniu a klíčeniu zemiakov.
Nepoužívajte chladničku: V chladničke sa škrob premieňa na cukor, čo mení chuť a konzistenciu zemiakov.
Vetranie: Zemiaky by mali byť uložené v papierových či sieťovaných vreciach, nie v plastových – tie zadržiavajú vlhkosť a podporujú hnilobu.
Oddeliť od cibule a ovocia: Cibuľa či jablká produkujú plyny, ktoré urýchľujú klíčenie zemiakov.
Kontrola: Pravidelne odstraňujte mäkké, zelené alebo klíčiace zemiaky.
Rady na varenie zemiakov
Soľ pridajte až do vriacej vody, aby sa zemiaky rovnomerne ochutili. Približne 1 čajová lyžička soli na 1 liter vody je štandard.
Olúpané a nakrájané zemiaky varte 10–20 minút podľa veľkosti kociek alebo plátkov.
Celé nelúpané zemiaky v šupke varte 20–30 minút ak sú menšie, 30–40 minút ak sú zemiaky väčšie. Rovnaká veľkosť zemiakov zníži rozdiely vo varení.
Test: Zemiaky sú uvarené, keď ich vidlička ľahko prepichne, ale stále držia tvar. Ak zemiaky varíte pred pečením, môžete ich variť kratšie. Zemiaky varené v šupke môžete ihneď po uvarení rýchlo schladiť v studenej vode s ľadom. Je to výborný trik pri varení zemiakov do šalátu. Šokové schladenie zastaví var, zachová tvar zemiakov. Spôsobí aj to, že sa zemiaky budú oveľa ľahšie lúpať.
Recepty na pečené a zapekané zemiaky
Chrumkavé a voňavé pečené či zapekané zemiaky so syrom, bryndzou, slaninou, zeleninou aj mäsom potešia nielen na víkendový obed.
K slovenským zemiakom pridajte slovenskú bryndzu so slaninou a vzniknú pravé slovenské francúzske zemiaky. Jemne prepečené zemiaky, výrazná chuť bryndze, cibuľa a voňavá slaninka, to je kombinácia, ktorej nikto neodolá. Pozrite si recept na zapekané zemiaky s bryndzou
Receptov na francúzske zemiaky je určite veľa. Ak ste v kuchyni stratení a ešte nikdy ste nerobili francúzske zemiaky, pozrite si tento vynikajúci videorecept, s ktorým sa vám podaria „ francuzáky“ ako lusk. Pozrite si video - recept na francúzske zemiaky
V jednej zapekacej mise sa stretáva jemná brokolica, zemiaky, kukurica a nadýchaná vaječno-tvarohová zálievka, ktoré doplní syr so zlatistou kôrkou. Jedlo je univerzálne – môžete ho pripraviť na vegetariánsky spôsob alebo obohatiť o kúsok slaniny či šunky. Do tohto chutného jedla schováte veľa potravín z chladničky, ktorým sa blíži dátum spotreby. Pozrite si recept na zapekané zemiaky s brokolicou
Vynikajúci obed z jedného pekáča. Vrstvy zemiakov, šťavnatého bravčového mäsa ochuteného cesnakom, cibuľou a slaninou, doplnené kyslou kapustou, vytvoria dokonalú harmóniu. Všetko sa spolu zapečie do voňavého jedla, ktoré chutí najlepšie s lyžicou kyslej smotany. Pozrite si recept na zapekané zemiaky s mletým mäsom a kapustou
Vyskúšajte tieto fantastické plnené zemiaky, ktoré sú skutočným hitom na každom stole. Jemná bryndzová plnka s cibuľkou a šunkou, ukrytá vo vydlabaných zemiakoch a k tomu chrumkavá slaninka, to je fantastická kombinácia. Jedlo je jednoduché, sýte a vďaka variabilite plnky si ho môžete prispôsobiť presne podľa toho, čo máte doma. Pozrite si recept na úžasné plnené zemiaky
Tradičné jedlá zo zemiakov
Slovenské klasiky zo zemiakov – pirohy, grenadír, halušky, zemiakové lokše či placky. Osvedčené recepty na tradičné jedlá, ktoré chutia celej rodine.
Grenadír je klasika našich kuchýň – jednoduché a sýte jedlo zo zemiakov a cestovín, ktoré nikdy nesklame. V tejto verzii je dochutený orestovanou cibuľou, slaninou a červenou paprikou, čo mu dodáva ešte výraznejšiu chuť. Najlepšie chutí s kyslou uhorkou alebo čalamádou. Recept s fotopostupom na tradičnú klasiku ocenia všetci, ktorým toto úžasné jedlo nepokazili zážitky zo školskej jedálne. Pozrite si recept na grenadír
Jednoduchý a rýchly obed zo zemiakov s kapustou. Tradičná kombinácia kyslej kapusty, zemiakov, opečenej slaninky si vás určite získa. Keď potrebujete rýchlo navariť z toho, čo máte doma, toto jedlo vás zachráni. Fotorecept na chutnú verziu zemiakov s kyslou kapustou, ktorý si určite obľúbite. Pozrite si recept na zemiaky s kapustou
Klasické bryndzové halušky môžete pripraviť aj z celozrnnej múky - dôkaz, že tradičné jedlá sa dajú pripraviť aj trochu inak. Halušky sú sýte a poctivé jedlo, no vďaka celozrnnej múke majú plnšiu chuť a viac vlákniny. V kombinácii s bryndzou, kyslou smotanou a chrumkavou slaninkou vznikne klasika, ktorá chutí tak ako má aj v modernejšom šate. Prejsť na recept na bryndzové halušky
Jednoduché, nenáročné a chutné lokše môžete vyskúšať aj vo verzii na sladko. Pripravujú sa rovnako ako tie slané, rozdiel je v náplni. Vynikajúco chutia poliate maslom a poprášené cukrom, kto chce, môže si ich naplniť slivkovým lekvárom, to je tá najlepšia kombinácia pod slnkom. Pozrite si recept na lokše
Tradičný zemiakový prívarok je lacný a pripravíte ho rýchlo. Podávať ho môžete s volským okom, strateným vajcom, opečenou klobásou, duseným mäsom, dusenými kuracími srdiečkami alebo žalúdkami. Pozrite si recept na zemiaky na kyslo
Vedeli ste, že pirohy sa aj vyprážajú? Návod vám ukáže recept fotopostup na fantastické zemiakové pirohy s bryndzovou náplňou. Pozrite si recept na zemiakové pirohy
Zemiaky ako príloha
Tieto zemiakové jedlá môžete podávať samostatne ako ľahký obed či večeru, alebo ako vynikajúcu prílohu k mäsu
Veľmi jednoduchá úprava zemiakov, ktorú môžete podávať ako prílohu alebo ako hlavné jedlo s pohárom kyslého alebo obyčajného mlieka. Kedysi jedlo chudobných, dnes príjemná zmena. Pozrite si recept zemiaky pečené v šupke
Zemiakový šalát nemusí byť len na Vianoce či Veľkú noc. Doprajte si ho kedykoľvek naň máte chuť. Aby bol ľahšie stráviteľný, namiesto majonézy použite biely jogurt. V tomto recepte sa síce nenachádzajú, no veľmi dobrú chuť v šaláte urobia jablko alebo stonkový zeler. Pozrite si recept na zemiakový šalát
Už ste ochutnali zemiaky uvarené v šupke a následnej upečené s maslom a bylinkami v rúre? Výborné pečené zemiaky vhodné ako príloha aj ako hlavné jedlo a rozhodne ich treba vyskúšať, sú dokonalé. Pozrite si recept na pečené pučené zemiaky
Zemiakové polievky
Recepty na chutné zemiakové polievky. Krémovú zemiakovú polievku či falošný guláš môžete podávať s chlebom ako rýchlu večeru či samostatné jedlo.
Jemná, hladká polievka dochutená muškátovým orieškom a smotanou. Na tanieri ju krásne doplní chrumkavá zemiaková slama, nadýchaná smotanová pena a pár kvapiek tekvicového oleja. V chladnom počasí výborne zohreje a zasýti. Pozrite si recept na krémovú polievku so zemiakovou slamou
Miš-maš je zjednodušenou verziou francúzskych zemiakov. Toto rýchle a výdatné jedlo zo zemiakov sa pripravuje veľmi jednoducho. Uvarené zemiaky sa premiešajú s praženicou, cibuľkou a opečenými špekáčikmi či klobásou. Hotové je za chvíľku a vďaka svojej nenáročnosti si ho obľúbite. Pozrite si recept na miš-maš
Aj keď toto rozhodne nie je pravá pizza, určite vám bude chutiť. Ak netúžite po klasickom ceste, vyskúšajte pizzu zo zemiakového cesta. Príjemne vás prekvapí. Pozrite si recept na zemiakovú pizzu
Viera Ližičárová, Kamila | Koláž: Naničmama.sk | Recepty zo zemiakov
Zo zemiakov pripravíte chutný, sýty a cenovo dostupný obed či večeru. Táto obľúbená surovina je základom mnohých tradičných slovenských jedál od zemiakových placiek a lokší po pirohy.
Zemiaky dnes patria k neodmysliteľnej kuchynskej klasike a dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov – ako jednoduché prílohy, chrumkavé placky, zapekané jedlá či krémové polievky. V tomto výbere nájdete osvedčené zemiakové recepty vhodné na rýchle dni aj víkendové varenie.
Pečené, varené, plnené či zapekané zemiaky – vyberte si z najlepších receptov našich čitateliek a vychutnajte si chutné jedlá zo zemiakov, ktoré nikdy nesklamú.
Ako správne skladovať zemiaky
Rady na varenie zemiakov
Recepty na pečené a zapekané zemiaky
Chrumkavé a voňavé pečené či zapekané zemiaky so syrom, bryndzou, slaninou, zeleninou aj mäsom potešia nielen na víkendový obed.
Pečené zemiaky s bryndzou a slaninou
Foto: Kamila
K slovenským zemiakom pridajte slovenskú bryndzu so slaninou a vzniknú pravé slovenské francúzske zemiaky. Jemne prepečené zemiaky, výrazná chuť bryndze, cibuľa a voňavá slaninka, to je kombinácia, ktorej nikto neodolá. Pozrite si recept na zapekané zemiaky s bryndzou
Francúzske zemiaky
Foto: Viera Ližičárová
Receptov na francúzske zemiaky je určite veľa. Ak ste v kuchyni stratení a ešte nikdy ste nerobili francúzske zemiaky, pozrite si tento vynikajúci videorecept, s ktorým sa vám podaria „ francuzáky“ ako lusk. Pozrite si video - recept na francúzske zemiaky
Zapekané zemiaky s brokolicou
Foto: dasa_
V jednej zapekacej mise sa stretáva jemná brokolica, zemiaky, kukurica a nadýchaná vaječno-tvarohová zálievka, ktoré doplní syr so zlatistou kôrkou. Jedlo je univerzálne – môžete ho pripraviť na vegetariánsky spôsob alebo obohatiť o kúsok slaniny či šunky. Do tohto chutného jedla schováte veľa potravín z chladničky, ktorým sa blíži dátum spotreby. Pozrite si recept na zapekané zemiaky s brokolicou
Zapekané zemiaky s mletým mäsom a kyslou kapustou
Foto: Martuška 123
Vynikajúci obed z jedného pekáča. Vrstvy zemiakov, šťavnatého bravčového mäsa ochuteného cesnakom, cibuľou a slaninou, doplnené kyslou kapustou, vytvoria dokonalú harmóniu. Všetko sa spolu zapečie do voňavého jedla, ktoré chutí najlepšie s lyžicou kyslej smotany. Pozrite si recept na zapekané zemiaky s mletým mäsom a kapustou
Úžasné plnené zemiaky
Foto: Dora123
Vyskúšajte tieto fantastické plnené zemiaky, ktoré sú skutočným hitom na každom stole. Jemná bryndzová plnka s cibuľkou a šunkou, ukrytá vo vydlabaných zemiakoch a k tomu chrumkavá slaninka, to je fantastická kombinácia. Jedlo je jednoduché, sýte a vďaka variabilite plnky si ho môžete prispôsobiť presne podľa toho, čo máte doma. Pozrite si recept na úžasné plnené zemiaky
Tradičné jedlá zo zemiakov
Slovenské klasiky zo zemiakov – pirohy, grenadír, halušky, zemiakové lokše či placky. Osvedčené recepty na tradičné jedlá, ktoré chutia celej rodine.
Grenadír
Foto: Kamila
Grenadír je klasika našich kuchýň – jednoduché a sýte jedlo zo zemiakov a cestovín, ktoré nikdy nesklame. V tejto verzii je dochutený orestovanou cibuľou, slaninou a červenou paprikou, čo mu dodáva ešte výraznejšiu chuť. Najlepšie chutí s kyslou uhorkou alebo čalamádou. Recept s fotopostupom na tradičnú klasiku ocenia všetci, ktorým toto úžasné jedlo nepokazili zážitky zo školskej jedálne. Pozrite si recept na grenadír
Zemiaky s kapustou
Foto: Kamila
Jednoduchý a rýchly obed zo zemiakov s kapustou. Tradičná kombinácia kyslej kapusty, zemiakov, opečenej slaninky si vás určite získa. Keď potrebujete rýchlo navariť z toho, čo máte doma, toto jedlo vás zachráni. Fotorecept na chutnú verziu zemiakov s kyslou kapustou, ktorý si určite obľúbite. Pozrite si recept na zemiaky s kapustou
Bryndzové halušky
Foto: Kamila
Klasické bryndzové halušky môžete pripraviť aj z celozrnnej múky - dôkaz, že tradičné jedlá sa dajú pripraviť aj trochu inak. Halušky sú sýte a poctivé jedlo, no vďaka celozrnnej múke majú plnšiu chuť a viac vlákniny. V kombinácii s bryndzou, kyslou smotanou a chrumkavou slaninkou vznikne klasika, ktorá chutí tak ako má aj v modernejšom šate. Prejsť na recept na bryndzové halušky
Pravé gazdovské zemiakové placky
Foto: Viera Ližičárová
Poznáte niekoho, kto nemá rád zemiakové placky? Rozhodne to nie diétne jedlo, ale kto by odolal pravým zemiakovým plackám s oškvarkami. Pozrite si videorecept na pravé gazdovské zemiakové placky
Zemiakové lokše
Foto: anjeli
Jednoduché, nenáročné a chutné lokše môžete vyskúšať aj vo verzii na sladko. Pripravujú sa rovnako ako tie slané, rozdiel je v náplni. Vynikajúco chutia poliate maslom a poprášené cukrom, kto chce, môže si ich naplniť slivkovým lekvárom, to je tá najlepšia kombinácia pod slnkom. Pozrite si recept na lokše
Zemiaky na kyslo
Foto: M.á.r.i.a
Tradičný zemiakový prívarok je lacný a pripravíte ho rýchlo. Podávať ho môžete s volským okom, strateným vajcom, opečenou klobásou, duseným mäsom, dusenými kuracími srdiečkami alebo žalúdkami. Pozrite si recept na zemiaky na kyslo
Zemiakové pirohy s bryndzovou náplňou
Foto: Kamila
Vedeli ste, že pirohy sa aj vyprážajú? Návod vám ukáže recept fotopostup na fantastické zemiakové pirohy s bryndzovou náplňou. Pozrite si recept na zemiakové pirohy
Zemiaky ako príloha
Tieto zemiakové jedlá môžete podávať samostatne ako ľahký obed či večeru, alebo ako vynikajúcu prílohu k mäsu
Zemiaky pečené v šupke
Foto: dasa_
Veľmi jednoduchá úprava zemiakov, ktorú môžete podávať ako prílohu alebo ako hlavné jedlo s pohárom kyslého alebo obyčajného mlieka. Kedysi jedlo chudobných, dnes príjemná zmena. Pozrite si recept zemiaky pečené v šupke
Zemiakový šalát
Foto: Kamila
Zemiakový šalát nemusí byť len na Vianoce či Veľkú noc. Doprajte si ho kedykoľvek naň máte chuť. Aby bol ľahšie stráviteľný, namiesto majonézy použite biely jogurt. V tomto recepte sa síce nenachádzajú, no veľmi dobrú chuť v šaláte urobia jablko alebo stonkový zeler. Pozrite si recept na zemiakový šalát
Pečené pučené zemiaky
Foto: Frommykitchendotcom
Už ste ochutnali zemiaky uvarené v šupke a následnej upečené s maslom a bylinkami v rúre? Výborné pečené zemiaky vhodné ako príloha aj ako hlavné jedlo a rozhodne ich treba vyskúšať, sú dokonalé. Pozrite si recept na pečené pučené zemiaky
Zemiakové polievky
Recepty na chutné zemiakové polievky. Krémovú zemiakovú polievku či falošný guláš môžete podávať s chlebom ako rýchlu večeru či samostatné jedlo.
Krémová zemiaková polievka so zemiakovou slamou
Foto: M.á.r.i.a
Jemná, hladká polievka dochutená muškátovým orieškom a smotanou. Na tanieri ju krásne doplní chrumkavá zemiaková slama, nadýchaná smotanová pena a pár kvapiek tekvicového oleja. V chladnom počasí výborne zohreje a zasýti. Pozrite si recept na krémovú polievku so zemiakovou slamou
Zemiaková polievka alebo falošný guláš
Foto: Kamila
Je tu ďalší recept s fotopostupom na výbornú jemnú polievku, ktorá pozostáva iba z dvoch ingrediencií. Pozrite si recept na zemiakovú polievku
Menej tradičné, chutné a rýchlé jedlá zo zemiakov
Kreatívne a originálne recepty zo zemiakov – zemiaková pizza, fašírky či iné originálne kombinácie, ktoré prekvapia.
Miš-maš - rýchly obed zo zemiakov
Foto: Kamila
Miš-maš je zjednodušenou verziou francúzskych zemiakov. Toto rýchle a výdatné jedlo zo zemiakov sa pripravuje veľmi jednoducho. Uvarené zemiaky sa premiešajú s praženicou, cibuľkou a opečenými špekáčikmi či klobásou. Hotové je za chvíľku a vďaka svojej nenáročnosti si ho obľúbite. Pozrite si recept na miš-maš
Zemiaková "pizza"
Foto: M.á.r.i.a
Aj keď toto rozhodne nie je pravá pizza, určite vám bude chutiť. Ak netúžite po klasickom ceste, vyskúšajte pizzu zo zemiakového cesta. Príjemne vás prekvapí. Pozrite si recept na zemiakovú pizzu
Zemiakovo-syrové fašírky
Foto: M.á.r.i.a
Zemiakové placky so syrom upečené v rúre. Rýchla večera alebo aj príloha napr. k mäsu, prívarkom a pod. Pozrite si recept na zemiakovo-syrové fašírky